Humany
Fri frakt vid köp av 4 vinterdäck från Goodyear 

Störst i Sverige på däck och fälgar

VECKANS FAVORITER BLAND FRIKTIONSDÄCK


SÅ HÄR ENKELT ÄR DET
Sök däck och fälg till din bil
Snabb leverans till dig eller din verkstad
Monterat och klart på din bil
Spara upp till 40% jämfört med vanliga däckverkstäder!
Fråga någon som vet!

Vi finns här för att svara på alla dina frågor som du kan tänkas ha medan du handlar dina produkter. Vi ser fram emot ditt telefonsamtal eller mail.

Friktionsdäck för din bil - Online hos Bythjul

När vintern närmar sig är det dags att byta till vinterdäck, föredrar du friktionsdäck / dubbfria däck har vi samlat alla friktionsdäck på ett och samma ställe. Du kan enkelt använda reg. nummersöket för att hitta exakt rätt friktionsdäck som passar din bil. Använd bilens reg.nummer i sökfältet.

Varför välja friktionsdäck?

När du ska välja däck behöver du tänka efter vilka behov du har. Vilka vägar åker du på? Hur mycket åker du? Vilken typ av bilförare är du? Hur mycket erfarenhet har du på vinterväg?

Friktionsdäck

Friktionsdäck är anpassade för vinterväglag men tillskillnad från dubbdäck har de inga dubbar. Även mönstret och gummiblandningen skiljer sig från dubbdäck, för att ge en högre friktion och därmed bättre grepp. I Sverige är det under vintern tillåtet att använda dubbdäck, centraleuropeiska friktionsdäck samt nordiska friktionsdäck. Vi rekommenderar att ha ett nordiskt friktionsdäck eller dubb i Sverige, möjligtvis med undantag på södra Sverige där centraleuropeiska kan fungera.

Vad ska man välja för vinterdäck?

Nordiska friktionsdäck får lika bra testresultat som dubbdäck, förutom i kategorierna våt is och våt asfalt där dubbdäck har något bättre resultat. Nackdelen med dubbdäck är att de sliter mer på vägarna samt river upp skadliga partiklar från dubbarna och vägbanan. Därför är det inte tillåtet med dubbdäck på vissa vältrafikerade gator i bland annat Göteborg, Stockholm och Uppsala vilket kan vara värt att tänka på om du bor där.

Friktionsdäck är alltså bättre för vägbanan, luften och har oftast lägre bullernivå än dubbdäck men aningen sämre grepp på våt is och asfalt. Så om du oftast kör på snöiga eller torra vägbanor är friktionsdäck ett mycket bra val!

Friktionsdäck året om?

Det är inte optimalt att använda friktionsdäck som ”året om däck” bara för att det är lagligt. Friktionsdäck har ett djupare däckmönster som passar för vinterväglag samt ett mjukare gummi än sommardäck. Det gör att de har större risk att drabbas av vattenplaning samt har en betydligt längre bromstäcka vid sommartemperaturer. Använd därför vinterdäck på vintern och sommardäck på sommaren för bäst prestanda och säkerhet.

Läs mer