Humany
Fri frakt vid köp av 4 vinterdäck från Goodyear 
Däckskola

Däckskola, hur köper jag däck på nätet?

Däckets konstruktion

Med en vanlig iakttagelse ser nästan alla däck likadana ut. Men tittar du noga kommer du att finna att modern däckkonstruktion erbjuder en grad av styrning, körkänsla, friktion och bränsleförbränning som är långt bättre än de däck som var konstruerade för bara några år sedan.
Idag finns det däckkonstruktioner som innehåller upp till 200 olika råmaterial men också en komplex arkitektur av stålbandsuppsättningar och datadesignade däckmönster. De olika däcktillverkarna strävar efter att leverera den bästa designen ifråga om kvalitet och utseende.

1946 blev däckindustrin revolutionerad av introduktionen av radialdäcket. Bilden nedan visar en genomskärning av radialdäcket där man kan se hur det är uppbyggt. Idag, nästan 60 år senare, är radialdäcket i stort sett det enda däck som säljs och detta är på grund av dess fördelar med bra styrförmåga, körkänsla och utseende.

Den yttersta delen av däcket, däckmönstret, är oftast det som åtar sig mest påfrestningar. Ett vinterdäck till exempel, använder sig utav ett däckmönster som är anpassat efter kallt och halkigt vägunderlag. Racingdäck däremot använder sig utav ett mönster designat för extremt höga temperaturer.

Däckmönsterdesignen kan variera väldigt från tillverkare till tillverkare. Klackarna ger väghållning genom sin främre och bakre kant. Klackarna är ofta beskärda (sajpning) för att ge extra bra fäste. Spåren är inbyggda i däckmönster för att kunna leda ut vatten.

1. Slitbana
2. Mönster
3. Klackar
4. Spår
5. Sajpning
6. Skuldra
7. Skyddslager
8. Gördellager
9. Stomlager
10. Klinch

 

Hur man byter däck själv

Steg 1 – Hitta bra plats för däckbyte

Sök upp en yta så att bilen kan stå plant, markytan bör även vara hård och jämn. Lägg i handbromsen (det går även att ha kombinerat med växel i alternativt parkeringsläge).

Steg 2 – Lossa hjulbultar

Lossa hjulbultarna lite på det hjul du tänkt börja med att byta. Lossa bultarna (alt. muttrarna) i ordning om motsatt sida(korsvis) för att släppa trycket jämnare.

byt däck själv

Steg 3 – Lyft bilen med domkraft

Placera domkraften på marken under de avsedda lyftmarkeringarna under bilen. Säkerställ att domkraften står stadigt. Lyft bilen så att hjulet lämnar marken med någon eller några centimeter.

gudie skifta hjul

Steg 4 – Lossa hjulen

Lossa hjulen med samma princip som tidigare, dvs. lossa bult/mutter lite korsvis, dvs. motsatt sida för att släppa trycket jämnare fördelat. Ta ut hjulet och placera på ett avstånd så att det inte stör arbetet eller kan rulla iväg.

Steg 5 – Rengör ytan bakom hjulet

Rengör ytan bakom hjulet och även på bilens anläggningsyta mot fälgen. Finns det ytrost kan det vara bra att dra lite med en lämplig stålborste och därefter blåsa alternativt eller torka av med en trasa.

Steg 6 – Smörj hjulbultar

Se till att bultar (alt. muttrar) är rena, smörj med lite kopparpasta. Detta gör att de skyddas och blir lättare att arbete med och ta bort vid senare tillfälle.

Steg 7 – Skruva fast hjulet

Montera tillbaka hjulet på bilen, spänn fast bultarna (alt. muttrarna) korsvis för att fördela trycket utan att dra åt dem så de sitter helt fast.

Steg 8 – Sänk ner bilen

Sänk ner bilen långsamt och ta bort domkraften.

skifta hjul själv

Steg 9 – Efterdrag när hjulet står i marken

Efterdra korsvis bultarna(alt. muttrarna) till ca 120Nm(M12)-140Nm(M14->).

Steg 10 – Kontrollera däcktycket

Kontrollera däcktrycket mot det som står i bilens instruktionsbok.

Vinterdäck av nordisk friktionstyp eller dubbdäck kan behöva ha marginellt högre lufttryck vid mildare temperaturer. Då gummiblandningen är mjuk och den är främst avsedd att jobba? kallare temperaturer. Lämpligt lufttryck är då ca 0,2-0,3kg högre för att förbättra körkänsla.

steg för steg gudie däckskifte

Steg 11 – Rengör däcken och se till att förvara dem rätt

Rengör däck och fälg innan förvaring. Varmt vatten och såpa är skonsamt. Skölj av och torka torrt.

Förvara hjulen mörkt och svalt utan belastning.

däck byte gudie steg för steg

Vanliga frågor om att byta däck själv

Vad gör man om bultarna eller fälgen sitter fast?

Sitter hjulbult (alt. mutter) fast kan det vara bra att förlänga hävarmen, t.ex. med ett rör på avdragaren. Sitter fälgen fast mot navet fast bultar (alt. muttrar) är lossat kan det vara bra att? slå/knacka lite försiktigt runt om på däcket/fälgen i ytterkanterna, se dock till att använda skydd, alt. gummislägga. Efterdra hjulbultar/muttrar efter ca. 10 mils körning, undvik kraftiga gaspådrag eller kraftiga inbromsningar under denna tid. Kontrollera hjulbultar(alt. muttrar) med jämna mellanrum.

 

Radialdäck

De flesta däck som tillverkas idag har textiltrådar som går rätvinkligt mot däckets fälg, ner under slitbanan och sedan upp igen på andra sidan. Dessa däck kallas radialdäck. Däcket är sedan förstärkt med ett stålbälte under slitbanan som är delen närmast vägytan. På de däck som kallas diagonaldäck går trådarna diagonalt över däcket.

Radialkonstruktionen tillåter däcket att bättre anpassa sig efter ojämnheter i vägen. Radialkonstruktionen producerar också mycket mindre friktion och det resulterar i slutändan att däckmönstret håller mycket länge. Överst på däcket är en gördel bestående av två eller fler lager (normalt av stål men kan vara av andra material), som läggs ovanpå stomlagret. Dessa gördellager läggs ovanpå varandra och överlappar med en vinkel som bestäms av däckstypen. Tjockleken på gördeln och sidoväggslagren är olika så att funktionen för de olika delarna av däcket blir mer specialiserad. Gördeln arbetar oberoende av slitbanan och sidoväggarna.

Punkteringsfria däck (”Run flat”)

Dessa däck är förstärkta och sitter originalmonterat på flertalet bilmodeller. Fördelen med dessa däck är att de är konstruerade för att köras på upp till 15mil (beroende på last) efter att däcket punkteras. Dessa däck rekommenderas främst till bilar som redan levererats med punkteringsfria däck original, detta då de originalfälgarnas utformning är mer lämpligt utformad för den typen av däck. Punkteringsfria däck är vanligtvis något tyngre än traditionella däck vilket gör att många väljer att byta ut dessa mot traditionella däck. Delvis för att uppnå bättre körupplevelse men även för att få något lägre bränsleförbrukning. ”Run flat” kan ha olika namn beroende på tillverkare, på hemsidan finns ett filter vid din valda däckdimension som gör det möjligt att visa endast den däcktypen.

Vinterdäck lag & sommardäck lag:

Vinter & Sommar

Vad säger lagen? Vid färd på väg under perioden 1 december - 31 mars ska vinterdäck eller likvärdig utrustning användas när det är vinterväglag. Kravet gäller för personbil, lätt lastbil och buss med en totalvikt av högst 3,5 ton samt släpvagn som dras av ett sådant fordon.

Dubbdäck får användas under perioden 1 oktober - 15 april och under annan tid om det är vinterväglag, som motiverar användning av dubbade däck. Polisens bedömning av vinterväglag är när det är snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägbanan.

Vinterdäck

Vinterdäck definieras enligt Vägverket som ”däck särskilt framtaget för vinterkörning och som är märkt M+S, M.S, M&S, M-S, MS eller ’Mud and Snow’”. S.k. året-runt-däck utgör en kompromiss mellan förhållanden sommar- och vintertid och betraktas av Vägverket inte som ”särskilt framtagna för vinterkörning” och är därför inte tillåtna när krav på vinterdäck gäller.

Dubbat eller odubbat?

Det finns tre sorters vinterdäck: dubbade, odubbade av nordisk typ och odubbade av europeisk typ. Dubbfria vinterdäck brukar kallas friktionsdäck och kan alltså vara anpassade efter nordiska eller mellaneuropeiska förhållanden

Dubbdäck har vanligtvis bättre grepp än friktionsdäck på isiga vägar. Dubbarna bidrar också till att skapa en skrovlig yta så att dubbfria vinterdäck kan få bättre grepp.

Friktionsdäck för nordiska förhållanden har egenskaper jämförbara med dubbade vinterdäck vid vinterväglag, utom på is. På våta och torra vintervägar är friktionsdäck för mellaneuropeiska förhållanden bättre. Friktionsdäck för nordiska förhållanden har mjukare gummiblandning och mer sajpningar, jämfört med friktionsdäck för mellaneuropeiska förhållanden. Däcken sajpas för att bli mer flexibla så att de greppar en större del av underlaget. Friktionsdäck har lägre ljudnivå och rullmotstånd jämfört med dubbdäck.

Man kan åka på sina dubbfria vinterdäck på sommaren, men det har sina nackdelar. Bromssträckan blir mycket längre än med vanliga sommardäck och den varma temperaturen gör att däcken slits fort. Sommardäck är aldrig ett alternativ till friktionsdäck. Gummiblandningen i sommardäck är anpassad efter sommarförhållanden, vilket gör att sommardäcken blir för hårda när det är kallt.
Viktigt: Om man kör med friktionsdäck på sommaren måste man kontrollera att dessa klarar av bilens hastighetsindex-krav. Hastighetsindex är nämligen något som endast är ett krav att uppfylla under sommartid.

I Sverige tillåts vinterdäck med hastighetkoden Q. De däcken klarar en maxhastighet på 160km/tim.

Nordiskt friktionsdäck:

  • Optimerat för Nordiska vinterförhållanden.
  • Har ofta hastighetsindex Q (160km/h) eller R (170km/h).
  • Mjukare gummiblandning ger bättre grepp på snö och is.
  • Fler mönstringar och så kallade “sajpar” ger vintergreppet.
  • Fungerar utmärkt även i extrem kyla.

Europeiskt friktionsdäck:

  • Optimerat på våtgrepp och köregenskaper i höga hastigheter.
  • Har ofta hastighetsindex H (210km/h) eller V (240km/h).
  • Hårdare gummiblandning ger sämre grepp vid kyla, snö och is.
  • Färre “sajpar” och mer fokus på vattenavvisning.
  • Bör inte användas i Sverige, Norge och Finland. Södra Sverige kan vara undantaget.
däckskola däckskola2

Lathund vinterdäck

Vinterdäck krävs
1 december – 31 mars
om det är vinterväglag.
Mönsterdjup minst 3 mm.
Dubbdäck får användas
1 oktober – 15 april
Vid vinterväglag gäller dessutom att släpvagn måste ha dubbdäck om dragfordonet har det. Om dragfordonet har odubbade däck får släpvagnen ha dubbade eller odubbade däck.

Mönsterdjup

Däck ska ha ett kvarvarande profildjup av minst 1,6 mm i däckets huvudmönster. Vid färd på väg under perioden 1 december - 31 mars när det är vinterväglag ska däck till personbil, lätt lastbil och buss med en totalvikt av högst 3 500 kg samt släpvagn som dras av ett sådant fordon, ha ett kvarvarande profildjup av minst 3 mm i däckets huvudmönster.

Kravet på 3 mm mönsterdjup gäller dels vinterdäck, dels sommardäck som får användas enligt de undantag som anges i Trafikförordningen (4 kap. 18a§).

Bythjul.com värnar om din säkerhet och instämmer med den allmänna rekommendationen som är minimum 3 mm året om. Under 3 mm ökar nämligen risken för vattenplaning dramatiskt

Koll på lufttrycket

Varför?
Om luftrycket är för lågt ökar slitaget. Om man kör med 80 % av rekommenderat lufttryck minskas däckets livslängd med 25 %. Kör man med sjuttio procent av rekommenderat lufttryck kan däckets livslängd halveras. När lufttrycket är för lågt ökar också bränsleförbrukningen och däckets stabilitet i sidled blir sämre, vilket ökar risken för olyckor. Du kan alltså på ett enkelt sätt spara pengar, minska koldioxidutsläppen och värna om din och andras säkerhet!

När?
Gör lufttryckskollen till en rutin!
Mät lufttrycket en gång i månaden och kolla att däcken ser okej ut varje gång du tankar.

Kanske för att våra däck gör så mycket utan att vi behöver tänka på det, förbiser vi det här viktiga momentet. Men våra däck förlorar hela tiden luft, väldigt långsamt men nog förlorar de lite luft för varje dag som går. Dessutom utsätts våra däck för uttänjning och mindre smällar när vi kör, detta bidrar självklart också till att lufttrycket minskar. Så för att vara på den säkra sidan, varje gång du tankar bränsle i bränsletanken så ska du också se efter om det är rätt mängd luft i dina däck. Gör vi det här till en rutin sparar det både pengar och liv.

Ett annat viktigt tillfälle att se efter om lufttrycket är rätt i dina däck är när du bytt däck. Däck som inte används tappar mer luft än däck som jobbar. Många av dagens fordon har olika lufttryck i bak- och framände, så ha detta i åtanke nästa gång du byter vinterdäcken mot sommardäcken eller vice versa.

Hur?
Kontrollera lufttrycket när däcket är kallt.
Justera inte lufttrycket på ett varmt däck. (Normalt höjs lufttrycket när fordonet är i rörelse.)
Lufttrycket måste vara detsamma på däck som sitter på samma axel (dvs samma på båda fram respektive på båda bak), men kan variera mellan fram- och bakaxel.
Ventilhättorna måsta vara hårt åtdragna eftersom de skall skydda ventilen från damm och smuts och naturligtvis från ett sjunkande lufttryck.


Var finner jag information om vad jag ska ha för lufttryck i mina däck då?
Luftryck mäts i bar. Det rätta lufttrycket finner du i ditt fordons manual (brukar också finnas info i tanklocket eller dörrsidan). Men om du får problem; ta kontakt med din lokala bilverkstad eller liknande. Fråga om du kan få hjälp med att få reda på din bils maxvikt, dina kalla däcks lufttryck och däckstorleken rekommenderad av fordonstillverkaren.

Fyrhjulsdrivna bilar

Vid köp av nya däck till en fyrhjulsdriven bil rekommenderar vi att samtliga däck byts på bilen för att ha samma däckmönster och mönsterdjup. Det finns många olika fyrhjulsdrivna system på marknaden och de skiljer sig väldigt mycket, därför är det alltid bra att kontakta till biltillverkare om du är osäker och inte tänkt byta samtliga däck samtidigt. Det som kan ske när man endast byter 1-3 däck på en fyrhjulsdriven bil är att rullomkretsen skiljer sig något, vilket gör att fyrhjulsdriftsystemet går sönder. I dagsläget finns det inga krav på att byta samtliga däck men vi på Bythjul rekommenderar det.


TPMS - Däcktrycksövervakningsystem

TPMS (Tyre Pressure Monitoring System)

Det är ett system EU kräver att det ska finnas med i alla nyproducerade bilar i Sverige efter 1 november 2014.
Sverige har däremot valt att inte införa kravet med TPMS i våra nationella regler som är de reglerna som gäller efter att fordonets tagits i bruk.

Varför ignorerar vi EU reglerna?
För att vi i Sverige skiftar däck minst två gånger om året, i samband med detta så kontrolleras alltid däcktycket och därför undviker vi problemet som var grunden till införandet utav TPMS.

Vilka typer av TPMS kan man ha? Vissa system övervakar hjulens rotationshastighet medan andra har sensorer i däcken för att mäta däcktrycket.

Vad sker vid ett hjulbyte?
Byter man hjul på en bil med TPMS kan det medföra att systemet inte längre fungerar korrekt. Biltillverkarna får själva välja vilken typ av system de vill montera på sina fordon, vilket gör att felen kan uppenbara sig på olika vis. Om du tex byter till hjul där däcktryckssensorer inte längre finns, kommer bilen indikera att sensorerna saknas. Då TPMS är väldigt nytt och inte hunnit anpassats fullt ut efter våra svenska däckbytesrutiner så kan regler och rutinerna ändras.

TPMS? Om din bil har sensorer i hjulen så måste även dina vinterhjul ha det för att TPMS ska fungera (valfritt för bilägaren). För att veta vilket system din bil har så står det oftast tydligt i instruktionshandlingarna som medföljer bilen alternativt så väljer du det föreslagna alternativ som vi ger dig per telefon eller webbplats. Du kan också kontakta din märkeshandlare eller biltillverkaren. I de allra flesta fall kan vi sälja, programmera och montera dina hjul/däck med TPMS. I undantagsfall kan en ev enklare efterprogrammering behöva göras av tex märkesverkstad eller gummiverkstad lokalt. I dessa undantagsfall så kan vi inte täcka några ytterligare kostnader som möjligen uppstår.

Hjul = Däck + Fälg

Däcket och fälgen bildar en enhet tillsammans, hjulet. Rätt fälg och rätt däck är viktigt för att ge bilen rätt egenskaper. Genom Bythjul.com´s unika bilsökning får du som kund alltid fram hjul som är optimerade för just din bil.

Däck- och fälgdimension får bytas om hjulet inte sticker utanför den ursprungliga stänkskärmen efter bytet eller det inte tar i någon chassidel vid full fjädring eller fullt rattutslag. Förändringar som gör att bilens köregenskaper väsentligt förändras gör bytet olagligt. Håller man sig till däck- och fälgdimensioner som är originalmonterade på fordonet eller ligger mycket nära dessa bör bytet inte vara några problem. Genom Bythjul.coms unika däck och fälgsökning får du endast fram produkter som passar just din bil.

Montering av nya hjul

Våra fälgar levereras normalt både med mutter/bult, navringar och centrumkåpor. Dessa tillbehör skall användas när hjulen monteras. Testa alltid ett hjul innan du monterar resterande. Hjulet ska rulla lätt och inte ta i någonstans. När bilen har hissats ner vrider du ratten till fullt rattutslag, se så att inte hjulet skrapar emot innerskärmen. Använd inte luft eller eldriven mutterdragare, fälgarna och muttrarna/bulten kan skadas. Momentnyckel ska användas vid montering av fälgar och åtdragningsmomentet ska vara för M12 bult/mutter 110 Nm och för M14 bult/mutter 130 Nm. Dra åt muttrarna/bulten korsvis. Kom ihåg att efterdra muttrarna efter ca 10 mil.

Reservhjul

Många bilister kan inte ens komma ihåg att de någonsin kontrollerat reservhjulet, så om/när däcket behövs kan problemen späs på ytterligare pga t ex en kostsam kontakt med bärgningsbil eller annat bilserviceföretag.

TIPS:
Kontrollera lufttrycket i reservhjulet ofta, gärna samtidigt som lufttrycket på de däck som är monterade på bilen kontrolleras.
Se till att ha med bultar som passar till fälgen på reservdäcket.

Reservdäck fanns förr i tiden i alla bilar. Numera är det oftast ersatt av ett nödhjul som skall tillsammans med domkraft finnas i varje bil i händelse av punktering. Vissa biltillverkare har speciella reservdäck i en del bilmodeller för att spara utrymme. Dessa däck är mindre än ordinarie däck och får ej köras på längre än på däcket angiven sträcka.

Hastighetsindex

Däckets hastighetsindex hittar du på däckets sida. Exempelvis 205/55-R16 H, här är det bokstaven H som är däckets hastighetsindex, alltså däckets rekommenderade maxhastighet är 210 km/h (se tabell).

Vinterdäck har som regel ett lägre hastighetsindex än vad ett sommardäck har, det beror bland annat på att vinterdäcket har ett grövre mönster och en mjukare gummiblandning, vilket resulterar i att det blir ostadigare i höga hastigheter.

Vi rekommenderar inte att välja lägre hastighetsindex än vad bilen är konstruerad för. Det kan resultera i dålig väghållning och styrning. Ifall du vill ha bättre respons vid styrning så är det bara att skaffa ett däck med högre hastighetsindex.

Man ska aldrig ha olika hastighetsindex på sitt fordon, det kan resultera i oförutsägbara kast och dålig väghållning.

HIKm/hHIKm/hHIKm/h

L

120

R

170

W

270

M

130

S

180

Y

300

N

140

T

190

Z

>240

P

150

H

210

   

Q

160

V

240

   

 

Belastningsindex

Belastningsindexet (Load Index) är en sifferkod som finns på däcket intill däcksdimensionen och hastighetssymbolen. Denna motsvarar den maximala belastningen för ett däck vid den hastighet som motsvaras av hastighetssymbolen.


När man byter däck- och fälgdimension skall man ta hänsyn till hjulets rullomkrets och inte minst viktigt det ursprungliga belastningsindexet. Belastningsindexet ( LI ) finner du nedan översatt till Kilogram.

LIkgLIkgLIkgLIkgLIkg

40

140

80

450

120

1400

160

4500

200

14000

41

145

81

462

121

1450

161

4625

201

14500

42

150

82

475

122

1500

162

4750

202

15000

43

155

83

487

123

1550

163

4875

203

15500

44

160

84

500

124

1600

164

5000

204

16000

45

165

85

515

125

1650

165

5150

205

16500

46

170

86

530

126

1700

166

5300

206

17000

47

175

87

545

127

1750

167

5450

207

17500

48

180

88

560

128

1800

168

5600

208

18000

49

185

89

580

129

1850

169

5800

209

18500

                   

50

190

90

600

130

1900

170

6000

210

19000

51

195

91

615

131

1950

171

6150

211

19500

52

200

92

630

132

2000

172

6300

212

20000

53

206

93

650

133

2060

173

6500

213

20600

54

212

94

670

134

2120

174

6700

214

21200

55

218

95

690

135

2180

175

6900

215

21800

56

224

96

710

136

2240

176

7100

216

22400

57

230

97

730

137

2300

177

7300

217

23000

58

236

98

750

138

2360

178

7500

218

23600

59

243

99

775

139

2430

179

7750

219

24300

                   

60

250

100

800

140

2500

180

8000

220

25000

61

257

101

825

141

2575

181

8250

221

25750

62

265

102

850

142

2650

182

8500

222

26500

63

272

103

875

143

2725

183

8750

223

27250

64

280

104

900

144

2800

184

9000

224

28000

65

290

105

925

145

2900

185

9250

225

29000

66

300

106

950

146

3000

186

9500

226

30000

67

307

107

975

147

3075

187

9750

227

30750

68

315

108

1000

148

3150

188

10000

228

31500

69

325

109

1030

149

3250

189

10300

229

32500

                   

70

335

110

1060

150

3350

190

10600

230

33500

71

345

111

1090

151

3450

191

10900

231

34500

72

355

112

1120

152

3550

192

11200

232

35500

73

365

113

1150

153

3650

193

11500

233

36500

74

375

114

1180

154

3750

194

11800

234

37500

75

387

115

1215

155

3875

195

12150

235

38750

76

400

116

1250

156

4000

196

12500

236

40000

77

412

117

1285

157

4125

197

12850

237

41250

78

425

118

1320

158

4250

198

13200

238

42500

79

437

119

1360

159

4375

199

13600

239

43750

 

Texten på däcksidan

Förklaring av märken på däckets sida

1. Rotation. Vissa däck är konstruerade för att rotera åt endast ett håll, på dessa däck finns en pil som talar om åt vilket håll däcket skall rulla.

2. 205. 205 står för däckets bredd i mm. Vanligtvis brukar småbilar ha smalare däck och större sportiga bilar ha bredare däck, t ex 245 eller 255 i bredd.

3. 55. 55 är en procentsats på däckets bredd, i detta fall är alltså profilen på däcket 55% av 205 mm.

4. R16. R betyder att däcket är ett Radialdäck, däck till vanliga bilar idag är i regel Radialdäck. 16 är storlek på fälgen (i tum) som passar däcket.

5. 91. Det här är däckets belastningsindex, ett index som visar den maximala vikten däcket kan bära. Index 91 = 615 kg. Klicka här för Indextabell

6. H. Bokstaven som står efter belastningsindexet är däckets hastighetsindex, alltså däckets rekommenderade max hastighet. H=210 km/h.

7. Serienummer eller Datummärkning. 5009 = Vecka 50, År 2009

8. E5. ECE märkning är en specialbeteckning som krävs för alla däck i Europa, följs av ett godkännande nummer.

Däckprofil

Däckets profil är beräknat procentuellt på däckbredden. Ett däck med storleken 205/60R15 har en däckbredd på 205mm och en profil på 60% av 205mm. Två olika däck kan ha olika däckprofil höjd. Höjd på däckprofil räknas ut genom att multiplicera däckets bredd med profilen i procent.

Däckförvaring

Förvara dina däck svalt, torrt och mörkt. Direkt solljus och allt för varm förvaring förkortar däckens livslängd.

Monterade däck (med fälg) lagras stående, liggande eller hängs upp i fälgen.
Stående monterade däck bör ha ett lufttryck på 0,5 bar.

Däckets ålder

Ett oanvänt däck som lagrats rätt börjar åldras när det börjar användas. Däck som är upp till 5 år gamla har om de lagrats enligt leverantörens instruktioner inte fått någon påverkan på gummit/gummiblandningen och har samma egenskaper som ett nytt.
VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut, har gjort tester som visar att ett oanvänt däck börjar åldras först när det börjar användas. Samma test visar att däck som är upp till fem år gamla har om de lagrats enligt tillverkarens instruktioner samma egenskaper som ett helt nytt däck.

Då vi har hög omsättning på våra lagerförda däck är det mest vanliga att du får ett däck som har tillverkats 1-2 år tillbaka.
För att säkerställa att vi har hög omsättning så kan du även fynda i vår Outlet där du hittar däck som antingen är mellan 3-5 år – lika bra som nya till ett pangpris!
DOT-märkning: DOT-märkningen är det som märker ut när och vart ett däck är producerat. Det syns på sidan av däcket. På Bythjul säljer vi ibland ut äldre däck på vår "outlet"-sida. Om vi lagt på ändelsen "DOT 2013" i ett produktnamn betyder det att däcket är producerat 2013.

EU däckmärkning vad är det?

Från och med 1 november 2012 ska våt grepp, buller och rullmotstånd (som i sin tur påverkar bränsleförbrukning) nivåerna visas i en speciell märkning som fått namnet "European Tyre Label". Detta kan jämföras med märkningen som redan finns på t.ex. diskmaskiner, tvättmaskiner, kyl och frys. Alltså där det behöver uppmärksammas om faror och miljömedvetenhet har EU infört märkningar. Näst på tur för denna lagstiftning blir däckmarknaden. I dagsläget ges det väldigt lite information kring däckets pålitlighet och att jämföra information från olika däcktillverkare är väldigt svårt då de använder olika begrepp för att definiera deras kvalitéer. Målet med denna märkning är att ändra synsättet på dagens däckmarknad genom att få köparna att välja bränslesnåla, säkrare och tystare däck utan en hög bullernivå. Tillverkarna får då en ökad konkurrens då de måste framställa ett säkert däck för en rimlig kostnad. Det ska alltså bli enklare för konsumenten att välja däck efter prestanda kontra pris på ett väldigt enkelt vis, utan risk för att bli lurad. Andris Piebalgs energi EU-kommissionär kommenterade lansering av lagstiftningen: "Jag är väldigt glad utav antagandet av däck märknings lagstiftningen. Det här är en typisk win-win situation där konsumenter och inköpsansvariga har en större möjlighet att välja säkrare däck med lägre bullernivå samt spara pengar på deras bränsleräkningar medans EU som helhet vill tjäna på detta från reducerade vägtransport utsläpp.

Hur fungerar det?

EU har skapat märkningssystemet för att påtala säkerhet och miljöaspekterna genom betyg av däcken inom tre aspekter: rullmotstånd, våtgrepp och buller nivån. Från början av november skall denna märkning visas vid säljtillfälle och på teknisk information för däcket såsom kataloger, flyers och hemsidor.

Rullmotstånd (Som har en inverkan på bränsleförbrukningen)

Det ska vara en betygsskala från klass A till G för rullmotstånd. Ett klass A däck kommer ha 6,5% bättre bränsleförbrukning än ett klass G däck. Det betyder att om man kör 10,000 km, så sparar man 50 liter bränsle med ett klass A däck gentemot ett klass G däck. Detta är genomsnittet; beroende på väg underlaget, vilken rutt du kör, samt vilken körstil du använder.

Våtgrepp egenskaper:

Betygsskalan är satt A till F. Där A påvisar den kortaste bromssträckan och F är den längsta. Inga D eller G betyg delas ut för personbilar och lätta lastbilar. Betyget sätts efter ett test där däcken skall bromsa in på en väg där det ligger 0.5-1.5 mm vatten. I 80km/h kommer skillnaden på bromssträckan vara fyra billängder( ca 18meter) mellan däck med betyg A gentemot F.

Bullernivån:

Vid körning i över 50km/h brukar rullmotståndets ljud överträffa motorljudet. På däckmärkningen kommer det finnas en symbol av ett däck med vågar. Hög bullernivå markeras med svarta vågor medans de vita vågorna påvisar om det är ett tyst däck. Ett däck med tre svarta vågor uppnår de europeiska kraven som finns i dagsläget, men är inte längre tillåtna enligt nya regelverket som introduceras år 2016. Ett däck med två svarta vågor är redan godkända för år 2016 nya regelverk. Ett däck med en svart våg kommer vara minst tre decibel tystare än det regelverk som börjar gälla 2016.

Hur kommer detta påverka mig som konsument?

Fr.o.m. november 2012 skall alla nya däck som säljs i Sverige och EU ha denna markering. Den nya lagstiftningen har skapats för att hjälpa konsumenterna att känna sig säkra i sitt val däck. Konsumenterna ska kunna lita på att däcken de köper har testats mot rullmotstånd, bromsning och bullerljud. Detta kommer

även medföra att bilister kan jämföra olika däck och få ett mer exakt svar om vilken modell som t.ex. har lägst buller nivå.

Om kunden inte har möjlighet att se bild på däcket de skall köpa så måste ändå denna märkning finnas med någonstans för kundens läsning. Detta gäller även för bilförsäljare, om kunderna även skall köpa med däck måste märkningen finnas med. Beroende på marknadens tillväxt och förändringen av däckmarknaden så har det räknats fram utav EU att den effektivare bränsleförbrukningen kommer göra att oljeutsläppen minskar med 2.4 till 6.6 miljoner ton av olja vid år 2020. Denna minskning i konsumtion kan jämföras med hela Ungerns oljekonsumtion på ett år. CO 2 utsläppen kommer minska, det kommer sänkas för alla fordon till 1.5 - 4 miljoner ton per år. Det är en värdeminskning som kan jämföras med att ta bort 0,5-1,3 miljoner passagerarbilar från Europas vägar årligen.

Summering: Nya lagstiftningen har direkt effekt på miljön och ju mer konsumenter som tar tillvara på denna nya märknings-hjälp bidrar till att förbättra miljön vi lever i idag.

Fälgar

Det finns två huvudtyper av fälgar, stålfälg och lättmetallfälg. Stålfälgen är den vanligaste och monteras som standard på de flesta fordon. Lättmetallfälgen har blivit mycket vanlig och monteras numera även den som original på många fordon. Den används ofta för att nå speciella egenskaper eftersom den är något lättare och mer hållbar. Den vanligaste orsaken är dock rent estetiskt. Man kan utan problem byta sin stålfälg mot en i lättmetall om man tar hänsyn till fälgens inpressning och bultcirkel.

Fälgens inpressningsdjup, ET-mått

Fälgens inpressningsdjup, eller ET-mått, visar hur långt in eller ut fälgen sitter i förhållande till fälgens mittpunkt, dvs. anläggningsytan mot navet till fälgens mittpunkt.

Det är viktigt att ha rätt inpressningsdjup, då fel inpressningsdjup kan få hjulet att ta i skärmens ytterkant eller fjädrar/stötdämpare. Vilket inpressningsdjup du ska ha beror på hur breda dina fälgar och hur stora däcken är och givetvis vilken bil du har. Normalt sett står inpressningsdjupet stämplat på fälgen. Ju högre mått desto djupare in sitter fälgen.

Bult/mutter

Alla köp av fälgar från Bythjul inkluderar de bultar eller muttrar som krävs för att montera fälgarna på bilen.

Vi erbjuder en 100% passningsgaranti när ni använder vår bilsök funktion (registreringsnummer sök eller bilmodell sök.)
Att ni som kund får passande bultar/muttrar i högsta kvalité till er bil ingår även det i vår 100% passningsgaranti.

Vi har valt dessa bultar och muttrar för er användning då de passar till alla vanliga fälgmonteringsverktyg och maskiner. Åtdragning med dessa bultar sker mycket enklare än med de traditionella bultarna då dessa har flera hack i bulten som hjälper till att dra åt bulten av sig själv samtidigt som man använder sitt fälgkors. Bultarna och muttrarna som vi skickar med är alltså inte låsbultar/låsmuttrar även om de kan se så ut.


Låsbult/mutter

Skydda dina fälgar med våra fälglås, det är en billig försäkring! Med våra högkvalitativa låsbultar/låsmuttrar sitter dina fälgar säkert, och förhindrar att någon obehörig skruvar av dina hjul.
En låssats innehåller 4st låsbultar/muttrar och en unik nyckel (specialhylsa) för enkel på- och avmontering för ägaren.


Bultcirkel

Bultcirkeln handlar om två saker; hur många bulthål fälgen har, samt vilken diametern är. Bultcirkeln anges tillexempel som 4x110, vilket betyder 4 bultar med 110 mm cirkeldiamter. Cirkeldiametern är ett mått mellan två bultar mätt över navhålet (markerat med rött). På en fyrbultsfälg mäter du från bulthålets ytterkant till bulthålets innerkant tvärs över navhålet. Olika bilar har olika bultcirkel, därför passar inte en fälg alla bilar. När du köper fälgar hos Bythjul.com får du automatiskt den bultcirkel som passar din bil.


På en 5 bultsfälg mäter man bultcirkeln enligt följande:
Mät hela bulthålets diameter = A
Mät från bulthålets kant till navhålets kant = B
Multiplicera B-måttet med 2
Mät navhålets diameter = C

Bultcirkelns diameter = A + B×2 + C


Fälgdimensioner

Fälgar finns i en rad olika storlekar och varianter. När man mäter fälgar gör man det i tum. Här är ett exempel på hur det kan se ut:
”6Jx15”, 6:an står för fälgens bredd, J är typen av fälghorn medan 15 är fälgens diameter. När Bythjul.com listar fälgar visas inte fälghornet eftersom J är standard.

Hjul = Däck + Fälg

Däcket och fälgen bildar en enhet tillsammans, hjulet. Rätt fälg och rätt däck är viktigt för att ge bilen rätt egenskaper. Genom Bythjul.com´s unika bilsökning får du som kund alltid fram hjul som är optimerade för just din bil.

Däck- och fälgdimension får bytas om hjulet inte sticker utanför den ursprungliga stänkskärmen efter bytet eller det inte tar i någon chassidel vid full fjädring eller fullt rattutslag. Förändringar som gör att bilens köregenskaper väsentligt förändras gör bytet olagligt. Håller man sig till däck- och fälgdimensioner som är originalmonterade på fordonet eller ligger mycket nära dessa bör bytet inte vara några problem. Genom Bythjul.coms unika däck och fälgsökning får du endast fram produkter som passar just din bil.

Hjulets diameter (höjd)

Se till att hjulets diameter inte förändras när du byter däck/fälg. Större hjul riskerar att ta i skärmkanter eller stötdämpare, fjädrar etc.

Hjulets höjd är fälgens storlek plus dubbla däckprofilen.

Exempel: Däckstorlek 225/45-17"
- 225 är däckets bredd i mm
- 45 är höjden på däckets profil i % av bredden
- 17 är däckets storlek (innerdiameter) i tum
Formeln för exemplet ovan blir: (17*25.4)+(2*(225*0.45))
Vilket ger en diameter på 634 mm.

Rullomkrets

Rullomkrets motsvarar den sträcka hjulet rullar på ett varv. Vi byte av däck/fälg får rullomkretsen inte förändras mer än ±5% jämfört med rullomkretsen på hjulen som bilen är typgodkänd för..

Exempel
- Däckstorlek 225/45-17"
- Diametern för exemplet är 634 mm.
Vi multiplicerar med pi (3.141592) och får 1 992 mm i rullomkrets.
Om 225/45-17" är originalstorlek betyder det att vi kan byta till andra däck så länge rullomkretsen håller sig inom ±5 %, dvs. lägst 1 892 mm, högst 2 092 mm.

Storleksökning

Vid byte till större fälgstorlek än bilens original är det viktigt att hjulets rullomkrets inte ökar. Detta kompenserar man genom att ha lägre profil på däcket. Se bild nedan.
.

Original +1 tum +2 tum +3 tum +4 tum

 

Efterdra bultarna/muttrarna
Bilar har antagligen sina fälgar monterade med bultar eller med muttrar, oavsett vilket så måste man efterdra dessa för att säkerställa att de sitter som de ska. För att underlätta förklaringen utav tillvägagångssättet så används endast ordet bultar i texten som följer.
Alla gängade fälgmuttrar är utformade för att sträckas ut lite när de är helt åtdragna efter tillverkarens specifikation för att skapa en korrekt spänning som är nödvändig för att korrekt fästa fälgen på navet. Om bultarna inte är åtdragna korrekt kommer de förr eller senare att lossna vilket resulterar i skada på hjulen och i värsta fall kan hjulen separeras från bilen vilket självklart är livsfarligt. Det är dock viktigt att inte dra åt bultarna för mycket heller, då bultarna kan sträckas ut längre än vad de är designade för. Detta för att undvika att bultarna ska gå sönder vid montering. Att lossa bultar kan bli en eländig historia som dock kan lösas enkelt. Att smeta på ett tunt lager kopparpasta gör att bultarna lossnar enklare vid en avmontering av hjulen.

 


Efterdragning

Vi rekommenderar efterdragning utav alla bultar när man kört ca 15-30 mil, detta är extra viktigt när man monterat nya fälgar och speciellt vid användandet utav aluminium fälgar. När man drar åt bultarna vid montering av alu fälgar så kan färgen på fälgen pulveriseras och på så vis göra att bultarna gängar fast ordentligt till en början. Endast en liten mängd material kan göra att spänningarna i bultarna inte uppfyller tillverkarnas rekommendationer vilket gör hjulfästet sämre. När man kört med hjulen ett tag så kan detta pulver material försvinna genom skakningar som uppstår vid körning. Av säkerhetsskäl skall man alltid efterdra stålfälgar också.
Vid efterdragning utav bultarna bör man hissa upp bilen för att på så vis få bort bilens vikt från hjulen. Om man inte hissar upp bilen är det nästan omöjligt att efterdra bultarna korrekt. När bilen är ovan mark skall man sedan lossa på bultarna en aning, för att sedan dra åt dem igen. Man bör även ha i åtanke att för hårt ditskruvade bultar kan vara en nackdel också.

 


Rätt teknik vid åtdragning

För att enklast fördela spännbelastningen mellan navet och hjulet är det viktigt att följa rätt ordning vid åtdragningen utav bultarna. Vid åtdragning i fel ordning/mönster kan det eventuellt skapa en risk för skevhet mot navet eller skada bromsarna. Följ därför anvisningarna nedan för att motverka detta.
Med hjulnavet placerad så att en av bultarna är vid 12-läget klockan, dra åt muttern i 12-läget klockan först, följt av läget klockan 6, och sedan klockan 3 och slutligen position klockan 9.

 

Fyra-bults nav

Vid placering utav navet på så vis att en utav bultarna är rakt upp (placerad klockan 12) skall denna mutter väljas först, följt av bulten som pekar rakt nedåt (placerad klockan 6) och sedan klockan 3 och slutligen klockan 9.


Fem-bults nav


Vid placering utav navet på så vis att en utav bultarna är rakt upp (placerad klockan 12) skall denna mutter väljas först, följt av bulten placerad klockan 7 och sedan klockan 2 följd utav klockan 10 och sist bulten som pekar mot klockan 5. En liten tumregel är att alltid skruva på bulten som sitter längst bort från den föregående åtskruvade bulten.

 

Sex-bults nav

Samma regler som vid fem-bults navet skall man applicera vid dessa sex-bults nav. Efter att ha dragit åt bulten som pekar uppåt skall man sedan gå vidare till bulten längst ifrån den senast dragna bulten.TPMS - Däcktrycksövervakningsystem

TPMS (Tyre Pressure Monitoring System) är ett system EU kräver att det ska finnas med i alla nyproducerade bilar i Sverige efter 1 november 2014.
Sverige har däremot valt att inte införa kravet med TPMS i våra nationella regler som är de reglerna som gäller efter att fordonets tagits i bruk.

Varför ignorerar vi EU reglerna?
För att vi i Sverige skiftar däck minst två gånger om året, i samband med detta så kontrolleras alltid däcktycket och därför undviker vi problemet som var grunden till införandet utav TPMS.

Vilka typer av TPMS kan man ha? Vissa system övervakar hjulens rotationshastighet medan andra har sensorer i däcken för att mäta däcktrycket.

Vad sker vid ett hjulbyte?
Byter man hjul på en bil med TPMS kan det medföra att systemet inte längre fungerar korrekt. Biltillverkarna får själva välja vilken typ av system de vill montera på sina fordon, vilket gör att felen kan uppenbara sig på olika vis. Om du tex byter till hjul där däcktryckssensorer inte längre finns, kommer bilen indikera att sensorerna saknas. Då TPMS är väldigt nytt och inte hunnit anpassats fullt ut efter våra svenska däckbytesrutiner så kan regler och rutinerna ändras. För att läsa mer om TMPS och de nya reglerna, klicka här!
Fråga någon som vet!

Vi finns här för att svara på alla dina frågor som du kan tänkas ha medan du handlar dina produkter. Vi ser fram emot ditt telefonsamtal eller mail.