Humany
5% på ALLA däck! Kod: DACK38

SOMMARDÄCK LAG OCH REGLER

sommardäck datum

SOMMARDÄCK LAG OCH REGLER

Sommardäckslag – Vilket datum ska man byta till sommardäck?

Sommardäck – datum för sommardäck enligt lag

När ska man byta till sommardäck? Från och med den första april är det inte längre krav på vinterdäck. Dock kan det vara riskabelt att byta till sommardäck för tidigt. Om temperaturen kryper ned mot noll ger ett sommardäck sämre egenskaper än dubbdäck och en längre bromssträcka även på barmark. Kolla gärna väderleksrapporterna så att du är säker på att det där sista snöovädret verkligen har dragit förbi. Om du har dubbdäck så får du inte ha dessa längre än till den 15 april, med undantag för om det ser ut att bli vinterväglag. Ytterst är det då polisen som avgör om väglaget kräver det. Vi rekommenderar att man ska byta från vinterdäck till sommardäck som är anpassade för väglaget när säsongen är kommen och man är helt säker på att det längre inte finns någon risk för att det kommer bli kallt och halt på vägarna igen.

Mönsterdjup på sommardäck

Mönsterdjup på sommardäck är minimum 1,6 mm i däckets huvudmönster. Man rekommenderar minimum 3 mm på sommardäck när man går in i säsong. Under rekommenderat mönsterdjup ökar risken för vattenplaning. Tänk på att minsta tillåtna mönsterdjup för sommardäck är 1,6 millimeter, men du bör inte köra vidare med däck som har mindre än 3 millimeters mönsterdjup. Kom ihåg, oavsett vad en del mindre seriösa försäljare vill få dig att tro så finns det ännu inget som heter ”Året-runt-däck” (eller allround däck som vissa kallar det) för det svenska klimatet. På sommaren är det sommardäck som gäller och på vintern så är det vinterdäck som gäller.

Dubbdäck – datum för dubbdäck enligt lag

När ska man ha dubbdäck? Dubbdäck får användas från 1 oktober till 15 april, med undantag för om det ser ut att bli vinterväglag. Det formulerar man så här: "Om det är eller befaras bli vinterväglag får du använda dubbdäck även annan tid." Du får alltså använda dubbdäck senare om väglaget kräver det, och ytterst är det då polisen som avgör. Det kan med andra ord vara riskabelt att byta från vinterdäck till sommardäck för tidigt. Om temperaturen kryper mot noll ger ett sommardäck sämre egenskaper och längre bromssträcka även på barmark. Kolla gärna väderleksrapporterna så att du är säker på att det där sista snöovädret verkligen har dragit förbi. Och kom ihåg att om vinterväglag råder är du fram till 31 mars skyldig att ha vinterdäck på bilen samt att sista datumet för att ha dubbdäck på bilen är den 15 april, om inte väglaget kräver annat.

Friktionsdäck – datum för friktionsdäck enligt lag

För dig som använder friktionsdäck, det som också kallas för dubbfria däck, ser det lite annorlunda ut. Det finns inget lagkrav, odubbade vinterdäck får köras året om, om de klarar bilens minsta krav om hastighets- och belastningsindex. Men här är det på sin plats med en allvarlig varning. Odubbade vinterdäck eller friktionsdäck får kraftigt försämrade egenskaper när temperaturerna stiger. De är inte avsedda för körning på torr och varm barmark och skillnaderna i bromssträcka och väggrepp i torrt eller blött väglag är så stora att de faktiskt utgör en verklig säkerhetsrisk.

Samma typ av däck på ditt fordon

Det är inte tillåtet att använda både dubb- och friktionsdäck på samma fordon. Alla däck behöver vara av samma typ, alla fyra däcken på ditt fordon ska antingen vara sommardäck, dubbdäck eller friktionsdäck.

Om du använder dubbdäck på ditt fordon med en totalvikt upp till 3500 kg måste släpvagnen också ha dubbdäck vid vinterdäckslag.

Vinterdäck på sommaren?

Att använda vinterdäck, friktionsdäck på sommaren är livsfarligt och ger mycket längre bromssträcka och sämre grepp. Vinterdäck är tillverkat för vinterväglag och kalla temperaturer under +5 grader.

Det finns ingen lag på när du måste byta friktionsdäck, vi rekommenderar starkt att byta till sommardäck när det inte längre finns risk för vinterväglag där du åker. Dock ska de klara bilens minsta krav om hastighets- och belastningsindex-

Hur ska du förvara dina däck?

Alla däck ska förvaras svalt, torrt och mörkt för att däckets gummi inte ska bli påverkat eller förstört.

VINTERDÄCK LAG & SOMMARDÄCK LAG:

Sommardäck datum

Sommardäck kan du använda i perioden 1 april - 30 november. Innan man byter till sommardäck är det viktigt att man är helt säker på att väglaget passar för sommardäck innan man byter däck. Sverige är ett avlångt land och det skiljer sig mycket från norra till södra Sverige.

Vinterdäck datum

Hur är reglerna för vinterdäck och vad säger lagen om vinterdäck datum? Vid färd på väg under perioden 1 december - 31 mars ska vinterdäck eller likvärdig utrustning användas när det är vinterväglag. Kravet gäller för personbil, lätt lastbil och buss med en totalvikt av högst 3,5 ton samt släpvagn som dras av ett sådant fordon.

Dubbdäck datum

Dubbdäck får användas under perioden 1 oktober - 15 april och under annan tid om det är vinterväglag, som motiverar användning av dubbade däck.

Polisens bedömning av vinterväglag är när det är snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägbanan. Se till att du har dubbdäck på bilen innan dubbdäck lag gäller.SÅ ENKELT ÄR DET
Sök däck och fälg till din bil
Snabb leverans till dig eller din verkstad
Monterat och klart på din bil
Spara upp till 40% jämfört med vanliga däckverkstäder!