Humany
Fri frakt vid köp av 4 vinterdäck från Goodyear 

Fem tips när du ska köpa däck

Dags att köpa nya däck? Ta det lugnt, det är enklare än du tror. Här får du fem tips om vad du absolut inte ska missa när du letar efter nya däck.


1. Spara inte på däcken

Det första rådet är enkelt. Snåla aldrig med kvalitén på dina däck. Det spelar ingen roll om din bil är fram- bak- eller fyrhjulsdriven. När du är ute och kör utgör däcken din enda kontakt med vägen. I ur och skur är det däcken du måste kunna lita på när du blir tvungen att göra den där undanmanövern eller inbromsningen. Så när du väljer däck, håll dig till etablerade varumärken och om du känner dig tveksam, fråga proffsen om råd.

2. Rätt dimension

Du måste självklart ha rätt dimension för din bil. Titta på däckssidan, den långa sifferbeteckningen står för däckdimension och hastighetsmärkning. Om det står 205/55 R16 82 V, betyder siffran 205 däckets bredd i millimeter och 55 talar om däckets profil, eller ”höjd”, i förhållande till bredden uttryckt i procent. Siffran 16 anger fälgstorleken i tum och V är hastighetsklassen. Om du är osäker på vad du ska ha hittar du dimensionerna i bilens instruktionsbok.

3. Egenskaper som passar dig

Alla däck för personbilar är byggda som en kompromiss mellan olika egenskaper. Tänk igenom hur och under vilka förhållanden du använder bilen. Behöver du ett sportigt högprestandadäck eller ska du kanske fokusera på komfort och rullmotstånd? Nya däck märks numera med en speciell etikett som visar energieffektivitet, väggrepp vid vått väglag och ljudnivå utanför bilen. Den är gemensam för alla EU-länder och gör det lättare för dig att jämföra olika däck.

4. Ekonomi och miljö

Om du vill spara på både plånboken och miljön kan du välja lättrullande däck. Ett energieffektivt däck kan minska bensinförbrukningen med upp till tio procent. Jämför genom energimärkningen som klassar däcket på en skala från A till G, där energiklass A har lägst rullmotstånd. Och glöm sedan inte att kontrollera däcktrycket ofta.

5.Det finns inga året-runt däck

Vill du köpa en uppsättning däck som du kan använda året om? Glöm det, sådana finns inte för svenska förhållanden. Riktiga vinterdäck utan dubb, s.k. friktionsdäck, funkar inte bra på sommaren, och de slits dessutom väldigt fort i värmen. En riktigt dålig idé både för säkerheten och ekonomin.

Och du, en sista viktig grej. Byt alltid alla dina däck på samma gång. Även om det kan vara frestande att spara pengar genom att köpa två i taget är nackdelarna alldeles för stora. Kom ihåg var vi började, däcken är det viktigaste du har på bilen. Kör säkert.