Humany
Fri frakt vid köp av 4 vinterdäck från Goodyear 

Framtidens bilverkstad


Glöm ”Macken”, när du besöker en bilverkstad idag möter du inte så mycket oljiga mekaniker som högteknologiska it-proffs. Bilarnas utveckling märks i verkstäderna, men vad händer i framtiden?

Dagens alltmer uppkopplade bilar med massor av elektronik, hybridmotorer eller eldrift håller på att vända upp och ned på våra bilverkstäder. Teknikskiftet ställer höga krav på alla som jobbar med service och underhåll av bilar. Vem vet, morgondagens bilverkstäder kanske kommer att vara renodlade it-bolag?

Ända från bilismens barndom till för bara några år sedan var de flesta bilar rätt så lika varandra under motorhuven. De kunde vara fram- eller bakhjulsdrivna och skilja sig åt i design och inredning, men under skalet hittade du en variant av en förbränningsmotor. Den kunde ha fler eller färre cylindrar, ventiler, kamaxlar och förgasare. En helt mekanisk historia med massor av rörliga delar och vätskor som driver, kyler och smörjer.

Men så, på nittiotalet gjorde elektroniken entré på allvar i våra bilar och allt började förändras, inte bara för den oljiga bilmekanikern utan också för hemmafixaren. Det räcker med att titta på ett gammalt avsnitt av Bosse bildoktorn för att inse hur snabbt utvecklingen har gått de senaste åren. Idag är det i princip bara veteranfordon som saknar elektronik och som ägare till en ny bil finns det inte mycket du kan eller ska göra själv.

När det inte längre går att byta en lampa utan specialverktyg ställer det naturligtvis högre krav på verkstäderna som snabbt måste anpassa sig efter teknik som blir mer och mer avancerad. Andelen uppkopplade bilar ökar stadigt och med det håller bilen på att förvandlas till en it-produkt. Gårdagens mekaniker har blivit dagens tekniker, högt specialiserade och med spetskompetens på sina områden. Redan idag kan en mekaniker lika gärna göra en programuppdatering som att byta ett avgasrör.

Tittar vi djupt i kristallkulan skymtar vi en utveckling som går mot fler elbilar och helt självkörande bilar. En elmotor har mycket färre rörliga delar än en förbränningsmotor och utmärker sig genom ett mycket mindre servicebehov. Men elbilen är fortfarande en bil med bromsar och bromsvätska, hjulinställningar och batterivätskor som behöver kontrolleras och justeras med jämna mellanrum. Däcken kan du fortfarande byta själv, även om hjulen också innehåller mer och mer teknik.

I framtiden kanske du har en personlig tekniker som uppdaterar din bil på distans. Han eller hon kanske till och med är ansvarig för hela ditt uppkopplade hem? I vilket fall kommer du alltid att behöva någon som kan hjälpa dig när något går fel. För så länge vi kommer att åka omkring i bilar kommer vi också att göra misstag, få felmeddelanden, bli påkörda eller få punkteringar. En flyttfirma kan naturligtvis också tappa en byrå på din parkerade elbil, och då är chansen stor att du vill få den reparerad. Skillnaden kanske blir att det är bilen själv som ringer och ber om hjälp, men till slut måste nog ändå någon ta hand om skadan för att fixa den. Om det finns en efterfrågan från oss människor att få hjälp med våra bilar, oavsett hur högteknologiska de än må vara, så kommer det alltid att finnas ställen där de kan möta våra behov med den kompetens som krävs. Vi kanske till och med fortfarande kommer att kalla det för en bilverkstad. Hej då macken, vi ses i morrn!