Humany
Fri frakt vid köp av 4 vinterdäck från Goodyear 

DOMKRAFT, LAGNINGSSATS ELLER PUNKTERINGSFRITT?

Reservhjulet och domkraften blir mer och mer sällsynta tillbehör. I nyare bilar är chansen stor att du i stället bara hittar en lagningssats i bakluckan. Kan det verkligen vara ett fullgott alternativ, eller ska du kanske gå över till punkteringsfria däck? Kolla vad som är bäst för dig.

Reservhjul

Om du har ett riktigt, fullstort reservhjul i bakluckan vet du exakt vad som gäller. Det ger dig samma egenskaper som dina andra däck (så länge det är i gott skick och du har hållit koll på lufttrycket). Det kommer inte heller med några speciella förhållningsorder eller hastighetsbegränsningar du behöver bry dig om. Men det tar mycket plats i bagageluckan och väger en hel del. Och det är inte säkert att själva bytet är så enkelt att genomföra. Att byta ett vänsterhjul i vägrenen till en landsväg eller motorväg kan vara direkt livsfarligt.

Bra
Du behåller bilens vägegenskaper efter bytet
Du kan fortsätta din resa på en gång

Dåligt

Tar mycket plats och är tungt
Kan vara svårt och/eller farligt att byta själv
Kostnaden för ett komplett hjul är högre

Nödreservhjul

Ett nödreservhjul eller en s.k. Space Saver är precis vad det låter som. Ett extra däck i mindre dimensioner som kan användas för att ersätta ett punkterat däck för kortare sträckor i lägre hastigheter. Du kan ta dig hem eller till en verkstad, men måste avbryta semesterresan för att laga ditt ”riktiga” däck. Det medför även försämrade vägegenskaper på grund av den mindre storleken och problemen med bytet kvarstår.

Bra
Tar mindre plats och väger inte så mycket
Billigare än ett riktigt reservhjul

Dåligt

Kan vara svårt och/eller farligt att byta själv
Ger mycket dåliga vägegenskaper

Lagningssats

En lagningssats, eller punkteringsspray som det också kallas, består av en tub latexemulsion och en luftkompressor. När du märker att du fått punktering ska du först kolla däcket för att se om det inte rör sig om en större skada. Om du kan se föremålet som orsakat skadan ska du ta bort det. Efter det sprutar du helt enkelt in tubens innehåll i däcket. Det tar inte lång tid och du kan köra iväg på en gång efter att du är klar. Du måste däremot uppsöka en däcksverkstad på en gång. Där informerar du om att du använt punkteringsspray och får däcket lagat på riktigt.

Bra
Tar väldigt lite plats och väger inte mycket
Snabbt och enkelt att utföra

Dåligt
Fungerar bara för mindre skador på däcket

Du måste så snart som möjligt byta däck eller åtgärda skadan
Kan försämra däckets egenskaper och göra det obrukbart trots reparation

Punkteringsfria däck

Ett punkteringsfritt däck betyder egentligen inte att det aldrig kan få punktering. Däremot behöver du inte stanna för att byta något utan kan i stället långsamt köra vidare till närmaste däcksverkstad för att åtgärda problemet. Däckets sidor är designade för att klara bilens vikt utan lufttryck under en begränsad sträcka och under en viss hastighet. Många upplever den här typen av däck som både hårdare och bullrigare.

Bra
Du kan fortsätta utan omedelbar åtgärd
Bättre bränsleekonomi

Dåligt

Kräver att din bil är utrustad med däcktrycksvarning
Kan upplevas stötigare p.g.a. mindre flexibilitet i däckets sidoväggar