Humany
Fri frakt vid köp av 4 vinterdäck från Pirelli! Kod: Pi40SE

Köp miljövänliga däck hos Bythjul

Veckans favoriter

Miljötänk hos Bythjul

Varför ska man tänka på miljön vid köp av däck?

Köp miljödäck med lågt rullmotstånd, spara bränsle och bli en miljövänlig bilist.

De senaste åren har däcktillverkarna blivit allt bättre på att tillverka däck som hjälper dig att minimera däckens miljöpåverkan. Vi på bythjul.com vill gärna hjälpa dig att välja däck så att vi tillsammans kan hjälpas åt att minska miljöpåverkan så mycket som möjligt! Håll utkik efter vår miljöstämpel.

Biltillverkarna har redan ställt in sig i miljöledet och börjat producera miljövänliga bilar på löpande band. Bränslesnålare bilar är något alla börjar fundera över med tanke på att bensinpriset nått nya höjder, 15kr+ / liter. Det medför att bilister kan spara tusenlappar på bränslesnåla bilar varje år.

Att välja miljövänliga däck – miljödäck - handlar om att minimera miljöpåverkan. En stor del av bränsleförbrukningen styrs dock utav vilka däck man använder på sin bil. Att välja miljödäck handlar om att minimera miljöpåverkan bilisterna tillför. Allt från lufttryck, rullmotstånd, bränsleförbrukning, HA-oljor och nitrogen till däckåtervinning påverkar miljön. Det finns några olika huvudsakliga aspekter att tänka på avseende däck och hur däck påverkar miljön..

  1. Material och innehåll i däck
  2. Hur däck påverkar bilens bränsleförbrukning
  3. Däckåtervinning: Hur däck tas om hand om när de är förbrukade


BränsleförbrukningEn stor del av bränsleförbrukningen styrs dock utav vilka däck man använder på sin bil. Att välja miljödäck handlar om att minimera miljöpåverkan bilisterna tillför. Rullmotstånd och bränsleförbrukning går hand i hand. Bränsleförbrukningen kan enkelt bli mindre om man väljer ett miljöanpassat däck med lågt rullmotstånd. Däck med lägst rullmotstånd kontra däck med högst rullmotstånd skiljer sig väldigt mycket kring bränsleförbrukning. Skillnaden är upp till 0.5 liter per 100 km. I genomsnitt har bilar en körsträcka på ca 15.000 km/år. Vid en sådan körsträcka kan man alltså tjäna in 75 liter bränsle per år. 75 liter bränsle gångrat med dagens bensinpris (15 kr i Stockholm) tjänar man alltså 1125 kr på ett år. Rullmotstånd är inte enbart till för att dra ner på bränsleförbrukningen. Fördelarna för miljön är enorma då man kan minska CO2-utsläppen med 12g/km.

Däck består av ett värdefullt material. Gummit i uttjänta däck har många goda egenskaper. Det är lätt, det är elastiskt, det dränerar bra, det är värmeisolerande, slagtåligt och det kan återvinnas. Sist men inte minst har det ett högt energiinnehåll. Redan idag används gummit i många olika produkter. Gummigranulat i konstgräsplaner och löparbanor ger lägre utsläpp av klimatgaser, mindre försurning och övergödning jämfört med att använda jungfruligt material. Hästarna får ett mer skonsamt underlag med däckklipp som sviktlager i ridbanorna. Stora mängder gummi går åt till inblandning i asfalt.

Miljöavgiften du betalar när du köper däck av oss på Bythjul, 20 kr/däck, gör att du med gott samvete och helt kostnadsfritt kan lämna in däcken på valfri verkstad när de är utslitna. Däcken kommer då att återvinnas på ett miljömässigt vis. Var noga med att spara kvittot som du får av oss för att intyga att du betalat miljöavgiften för dina däck.


Läs mer