Humany
Upp till 10% på däck i lager!

SÅ KÖR DU MED RÄTT TRYCK

Det är lätt att glömma, men däcken är kanske den viktigaste säkerhetsdetaljen på din bil. Att köra omkring med felaktigt däcktryck kan påverka både säkerheten och din ekonomi. Häng med så reder vi ut vad som gäller.

Att ha rätt lufttryck i däcken är bra för både dig och din bil. Det höjer säkerheten, komforten och bidrar till mindre miljöpåverkan. Däcktrycket är viktigt för däckets egenskaper och påverkar allt från väggreppet till bilens bromssträcka. Faktum är att felaktigt lufttryck är en av de vanligaste orsakerna till skadade och förstörda däck. Det är helt enkelt lika viktigt för dig som för dina medtrafikanter att du har koll på lufttrycket i dina däck.

Däcktrycksövervakning

Sedan 2014 har alla nya bilar ett TPMS eller Tire Pressure Monitoring System. Det är ett tryckövervakningssystem som varnar om trycket i något däck minskar mer än 20 procent från rekommenderat värde eller när däcktrycket är mindre än 1,5 bar. Men även om din bil har TPMS finns det anledning att tänka på däcktrycket och kolla det lite oftare.

Ekonomisk synvinkel.. Med för lågt tryck i däcken ökar din bensinförbrukning, du får längre bromssträcka och dina däck slits ut mycket snabbare. Om du kör med mindre än 80 % av det rekommenderade lufttrycket i dina däck förkortar du deras livslängd med hela 20 %. Och med mindre än så kan du lätt slita ut en uppsättning däck på nolltid.

Motsatt effekt när man överfyller däcket

Nu är det inte så enkelt att du bara kan pumpa upp och maxa med ett högt däcktryck för att vara på säkra sidan. För högt däcktryck ger nämligen också nackdelar som sämre grepp, snabbare slitage och stötigare gång. Helt rätt blir det bara när du håller dig inom rekommendationerna för just din bil och dina däckdimensioner.

Inte för lite och inte för mycket

Så hur vet du vad som är rätt däcktryck för din bil och dina däck? Det bästa är att följa din biltillverkares rekommendationer. Du hittar oftast en märkning på tanklockets insida eller på dörrstolpen, annars står det alltid angivet i bilens instruktionsbok. Om du har bytt till en annan däckdimension än den som är standard på din bil kan du behöva anpassa trycket efter det. Det är bara att fråga din gummiverkstad, de vet vad som gäller. Kom också ihåg att lufttrycket är relativt, det påverkas av temperaturen. Mät alltid trycket på kalla däck innan du kört mer än fem kilometer och pumpa dina vinterdäck 0,2 bar hårdare än sommardäcken eftersom lufttrycket sjunker med ca 0,1 bar per 10 C° i yttertemperatur.

Sist men inte minst... det vanligaste felet som många gör sig skyldiga till är att vi inte kollar tillräckligt ofta. De flesta kollar nog bara däcktrycket på våren och hösten när vi skiftat mellan sommar- eller vinterdäcken, och det är alldeles för sällan. På bara ett halvår kan trycket i dina däck ha hunnit sjunka med hela 20 %, med allt vad det påverkar i slitage och köregenskaper. Därför är det viktigt att ta det som en vana att kolla däcktrycket någon gång i månaden. Fyll gärna på lite extra inför en fullpackad semesterresa eller om du vet att du ska lasta tyngre än vanligt. Och du, glöm inte att kolla trycket i reservdäcket!