Humany
Lagerrensning - Upp till 10% på utvalda sommardäck!

Friksionsdäck på sommaren är livsfarligt!

odubbad vinterdäck på sommarenÄr du en av de som fortfarande kör med odubbade vinterdäck på sommaren, är det dags att tänka om! Enligt lagen är det tillåtet, men direkt farligt, att köra med odubbade vinterdäck på sommaren.

Det är över 200 000 bilister som åker med odubbade vinterdäck på sommaren. Vinterdäckets gummiblandning och konstruktion är utvecklat för lägre temperaturer, köregenskaperna på sommaren blir därför mycket dåligt, särskilt på vått väglag.

Odubbade vinterdäck har mycket längre bromssträcka på sommaren och kan skapa farliga situationer för dig och andra bilister. Dessutom påverkas gummiblandningen negativt och ger ett mindre stabilt däck.

Ett test som Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI, har gjort visar att en bil med bra sommardäck klarade en snabb undanmanöver i en hastighet på 83 km/h, medan bilen med dubbfria vinterdäck klarade samma undanmanöver på 72 km/h. Dubbfria vinterdäck har bra grepp vid låga temperaturer och blir mjuka i sommarvärmen.

Även ökad risk för vattenplaning är en konsekvens vid vinterdäck på sommaren. Rekommenderat mönsterdjup på sommardäck är 4 mm för optimalt skydd vid vattenplaning.

Odubbade vinterdäck också kallad friktionsdäck slits mycket snabbare än sommardäck. Vinterdäck slits cirka 20% mer vid +15 grader jämfört med sommardäck.

Köp nya sommardäck nu för en säker bilåkning i sommar!