Humany
Midsommarrensning - Upp till 10% på utvalda sommardäck!

eu-däckmärkning

EU däckmärkning

EU däckmärkning vad är det?

Alla däck som säljs inom EU och Sverige ska ha en obligatorisk däckmärkning. Detta kan jämföras med märkningen som redan finns på exempelvis diskmaskiner, tvättmaskiner, kyl och frys.

Från 1 maj 2021 uppdateras EU märkningen som ger mer omfattande information om däck. Det gör det möjligt för konsumenterna inom EU att jämföra och välja däck baserat på de viktigaste egenskaperna: rullmotstånd /bränsleeffektivitet, våtgrepp och bullernivå. Ytterligare två symboler visar om däcket är godkänt som vinterdäck (3PMSF) och isig vägbana (Ice Grip Logo), Ice grip logo gäller endast personsbilsdäck och C1-däck.

Säkerheten förbättras genom att välja däck med bättre väggrepp samt information om vintergrepp. Information om utvändigt däckljud hjälper till att minska bullernivåerna i trafikmiljön. Tillverkarna får en ökad konkurrens då de måste framställa ett säkert däck för en rimlig kostnad. Det ska alltså bli enklare för konsumenten att välja däck efter prestanda kontra pris på ett väldigt enkelt vis, utan risk för att bli lurad.

Hur fungerar det?

EU har skapat märkningssystemet för att öka medvetenheten säkerhet och miljö genom betyg av däcken inom tre aspekter: bränsleeffektivitet, våtgrepp och bullernivå.

BRÄNSELEFFEKTIVITET


Däckets rullmotstånd har en direkt effekt på bränsleförbrukningen och graderas från klass A till E, där A är bästa. Att välja mer bränsleeffektiva däck kan leda till stora besparingar i form av bränslekostnader samt lägre utsläpp.

VÅTGREPP


Det är viktigt och helt avgörande med bra grepp på våt vägbana. Det är därför viktigt att kolla på betyget för våtgrepp, med betyg från klass A till E. Ett högt betyg som klass A betyder bra grepp på våt vägbana.

LJUD/BULLERNIVÅ


Bullernivå är utvändiga däckljud. Val av däck har en stor påverkan på hur mycket buller som genereras från bilen och vägbanan. Bullernivå mäts i decibel. Etiketten visar bullernivå i klasserna A till C. ABC ersätter tidigare ljudvågor.

SNÖ & IS

På EU märkningen finns det även symbol för snöförhållanden (3PMSF) och isgreppsmärkning (Ice Grip Logo) för isiga förhållanden. Märkningen visar prestandan under svåra snöförhållanden och om däcket är godkänt vinterdäck (3PMSF) och prestanda på isiga vägbanor (endast personbil / C1-däck).

Vilka däck behöver inte EU-märkning?

  • Professional Off Road-däck (POR-märkta)
  • Vintage-däck
  • Reservdäck (Tempa-spare)
  • Hastighetsindex < 80km/h (F)
  • Fälgstorlek ≤10” eller ≥ 25”
  • Dubbdäck
  • Racingdäck
  • Begagnade däck
  • Regummerade däck

Hur kommer detta påverka mig som konsument?

Den nya EU märkningen gällen från 1 maj 2021 och gäller alla nya däck som säljs i Sverige och EU. Lagstiftningen har skapats för att hjälpa konsumenterna att känna sig säkra i sitt val av däck. Konsumenterna ska kunna lita på att däcken de köper har testats mot bränsleeffektivitet, våtgrepp och utvändigt bullerljud. Detta kommer även medföra att bilister kan jämföra olika däck och få ett mer exakt svar om vilken modell som t.ex. har lägst bullernivå.

Om kunden inte har möjlighet att se bild på däcket de skall köpa så måste ändå denna märkning finnas med någonstans för kundens läsning. Detta gäller även för bilförsäljare, om kunderna även skall köpa med däck måste märkningen finnas med. EU har som mål att minska växthusgaserna för att nå klimatneutralitet till 2050. Att minska koldioxidutsläppen från fordon spelar en viktig roll för att uppnå EUs klimatmål.

Som konsument kan du bidra till att nå klimatmålen genom att välja mer bränsleeffektiva däck som minskar utsläppen. Denna information hittar man på den uppdaterade EU märkningen som börjar gälla från 1 maj.

Nya lagstiftningen har direkt effekt på miljön och ju mer konsumenter som tar tillvara på denna nya märknings-hjälp bidrar till att förbättra miljön vi lever i idag.

eu-däckmärkning ny