Humany
5% på ALLA däck! Kod: DACK38

Köp elbilsdäck hos Bythjul

Veckans favoriter

Köp däck till din elbil hos Bythjul!

Vinterdäck och elbil:

En utmaning många avgasbilar har är att starta på is då man enkelt råkar trycka för hårt på gasen vilket polerar upp isen även fast däcket bara hunnit snurra ett halft varv. För dessa lägen så fungerar dubbdäck utmärkt för att ge däcket lite extra grepp och rispa upp isen. I en elbil kan förare mer kontrollerat ta sig fram i långsam krypfart utan att spinna loss och skapa blankis. Därför är behovet av dubb inte lika stort för detta fenomen och om man även överväger kupéljudet som oftast är högre med användning av dubbdäck så brukar elbilsägare oftast välja friktionsdäck. Det är dock inte ett klokt alternativ om man bor i Sverige.

Det har nu kommit ett dubbdäck som inte skapar samma oljud i bilen, nämligen Michelin X-Ice North 4. Däcket är utrustet med 250 dubb jämfört med snittet på 190 dubb för nyare dubbdäck medans äldre varianter kan ha ca 90dubb. Detta minskar "dubbsmattret", vilket är väldigt irriterande för en elbil som inte har en kraftig förbränningsmotor som neutraliserar ljudet.

Sommardäck till elbilen:

Michelin Energy E-V är ett exempel på ett däck som är designat bara för elbilar. Ett annat däck som är utvecklat för bland annat elbilar är Pirelli P Zero Rosso Direzionale. Det är även ett miljövänligt däck. Andra däck som passar till elbilar är t ex Michelin Primacy 4 för Tesla. Bridgestone Dueler H/P Sport 255/55R18 109Y för Cayenne hybride.

De elbilar som är vanligast i Sverige är Tesla Model S/X,Tesla Model 3, Nissan Leaf , Jaguar I-PACE, Renault Kangoo och BMW I3. En lista som ständigt förändras då kraven från konsumter ökar markant, vilket biltillverkarna snabbt visar gehör för.

I Sverige finns just nu 1 798 laddpunkter fördelade på 506 publika laddstationer i Sverige.

Nya regler träder i kraft från och med 1 januari 2016 som påverkar både supermiljöbilspremien och reduktionen av förmånsvärdena för laddbara fordon. Rena elbilar får fortfarande 40 000 kr i premie, men för laddhybrider halveras premien. Det maximala beloppet för reduktion av förmånsvärden för elbilar och laddhybrider sänks från 16 000 kr per år till 10 000 kr per år.

Källa: www.elbilsstatistik.se

Läs mer