Humany
5% på alla däck (DACK5) & Upp till 20% rabatt på fälgar!

Vinterdack & sommardäck lag och regler

Vinterdäckslag – Vilket datum ska man byta till vinterdäck?

Vinterdäck datum enligt lag

Lagen säger att man måste ha vinterdäck - friktionsdäck eller dubbdäck från 1 december till 31 mars om det råder vinterväglag. Kraven gäller både tunga och lätta bilar. Om det råder vinterväglag behöver man vinterdäck tidigare på hösten och senare på våren vid dessa datum.

En bra tumregel är att byta till vinterdäck när temperaturen visar +5 grader. Däckets gummiblandning är anpassat efter temperaturen. Vinterdäck bör därför användas så snart graderna kryper under +5. Sommardäcken blir hårda och livsfarliga när det är kallt.

Dubbdäck datum enligt lag

Dubbdäck är endast tillåtet att använda under perioden 1 oktober – 15 april. Man kan använda dubbdäcken så länge det är vinterväglag utöver dessa datum. Vi rekommenderar att vara ute i god tid innan första frosten.

Vad menas med vinterväglag?

Vinterväglag är när det råder snö, is, snömodd eller frost på en del av vägen. Det är polisen som avgör om det är vinterväglag där du befinner dig.

Mönsterdjup på sommardäck & vinterdäck

Mönsterdjupet på vinterdäck ska minst vara 3 millimeter, rekommenderat är 5 millimeter.

Mönsterdjup på sommardäck är minimum 1,6 mm i däckets huvudmönster. Man rekommenderar minimum 3 mm på sommardäck när man går in i säsong. Under rekommenderat mönsterdjup ökar risken för vattenplaning.

Alla däck behöver vara av samma typ, det vill säga att alla däcken på ditt fordon ska vara sommardäck, friktionsdäck eller dubbdäck .

Samma typ

Det är inte tillåtet att använda både dubb -och friktionsdäck på samma fordon. Alla däck behöver vara av samma typ, alla däcken på ditt fordon ska vara sommardäck, dubbdäck eller friktionsdäck.

Om du använder dubbdäck på ditt fordon med en totalvikt upp till 3500 kg måste släpvagnen också ha dubbdäck vid vinterdäckslag.

Hur förvarar man däck?

Alla däck ska förvaras svalt, torrt och mörkt för att däckets gummi inte ska bli påverkat eller förstört.

Vinterdäck på sommaren?

Att använda vinterdäck, friktionsdäck på sommaren är livsfarligt och ger mycket längre bromssträcka och sämre grepp. Vinterdäck är tillverkat för vinterväglag och kalla temperaturer under +5 grader.

Det finns ingen lag på när du måste byta friktionsdäck, vi rekommenderar starkt att byta till sommardäck när det inte längre finns risk för vinterväglag där du åker.

SÅ ENKELT ÄR DET
Sök däck och fälg till din bil
Snabb leverans till dig eller din verkstad
Monterat och klart på din bil
Spara upp till 40% jämfört med vanliga däckverkstäder!

VINTERDÄCK LAG & SOMMARDÄCK LAG:


VINTER & SOMMAR

Vinterdäck datum
Hur är reglerna för vinterdäck och vad säger lagen om vinterdäck datum? Vid färd på väg under perioden 1 december - 31 mars ska vinterdäck eller likvärdig utrustning användas när det är vinterväglag. Kravet gäller för personbil, lätt lastbil och buss med en totalvikt av högst 3,5 ton samt släpvagn som dras av ett sådant fordon.

Dubbdäck datum
Dubbdäck får användas under perioden 1 oktober - 15 april och under annan tid om det är vinterväglag, som motiverar användning av dubbade däck. Polisens bedömning av vinterväglag är när det är snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägbanan.Se till att du har dubbdäck på bilen innan dubbdäck lag gäller.

Sommardäck datum

Sommardäck kan du använda i perioden 1 apri - 30 november. Innan man byter till sommardäck är det viktigt att man är helt säker på att väglaget passar för sommardäck innan man byter däck. Sverige är ett avlångt land och det skiljer sig mycket från norra till södra Sverige.

VINTERDÄCK

Vinterdäck definieras enligt Vägverket som ”däck särskilt framtaget för vinterkörning och som är märkt M+S, M.S, M&S, M-S, MS eller ’Mud and Snow’”. S.k. året-runt-däck utgör en kompromiss mellan förhållanden sommar- och vintertid och betraktas av Vägverket inte som ”särskilt framtagna för vinterkörning” och är därför inte tillåtna när krav på vinterdäck gäller.

Läs mer